Utstyr til valpen/hunden

Vi får ofte spørsmål om hvilket utstyr man bør ha når man venter valp i huset. Det er mye flott utstyr man kan få kjøpt, men det er ikke alt man trenger- spesielt ikke mens valpen er liten. Jeg skriver litt om forskjellig utstyr, men vil fremheve at man ikke trenger ALT utstyret til en hund. Vi har flere hunder og har gjennom årene anskaffet oss en liten samling med diverse utstyr- noe er helt nødvendig, mens andre blir brukt en sjelden gang.

Bur

Det finnes mange type bur til ulike formål og i ulike prisklasser, og det kan være lurt å vente til valpen er blitt litt eldre og man ser hvilket behov man har før man anskaffer seg flere typer bur. I utgangspunktet anbefaler jeg å kjøpe et sammenleggbart bur til valpen. Dette er enkelt å legge sammen og flytte. I tillegg har det et en plate i bunnen som kan tas ut og rengjøres om det blir uhell.

Mens valpen er liten anbefaler jeg å legge den inn i buret mens den sover og la den få sove til den våkner av seg selv. På denne måten får man en trygg hund som ikke våkner av hver minste lyd. Den lærer seg at buret er et fristed og får et positivt forhold til buret. Og når dere drar på tur har den med seg noe trygt og fast hjemmefra. Er man usikker på størrelse er det lurere å gå opp en størrelse enn å kjøpe et for lite bur.

SAMMENLEGGBART STÅLBUR

Jeg anbefaler å anskaffe et sammenleggbart stålbur til valpen.

Det har en plate i bunnen som kan tas ut og rengjøres ved uhell o.l. Buret er lett å pakke sammen og man kan ta det med seg. De kommer i flere størrelser, men til en beagle passer cirka 77,5x48,5x52cm. Prisen varierer fra merke til merke, men vi har kjøpt flere bur på Europris til cirka 299 kr, og de har fungert utmerket.

Stålbur er ikke godkjent som flybur.

FLYVESKE/BAG

Skal du hente valpen med fly er det lurt å anskaffe seg en flyveske/bag. Så lenge valpen og vesken ikke veier mer enn 8 kg til sammen kan du ta med valpen inn i kabinen på flyet. Valpen må oppholde seg i vesken/bagen under flyturen. Prisen på en veske varierer etter merke o.l men fås fra 299 kr og oppover. Selges på de fleste dyrebutikker.

FLYBUR

Har du planer om å ut å reise med fly når valpen blir større kreves det bur som er godkjent for flytransport. Jeg anbefaler VARI kennel til dette formålet. Burene er relativt dyre innkjøp, men svært holdbare. Man kan bruke dem som bur i bil eller hjemmet. Anbefalt størrelse på bur til en beagle er Medium eller Intermedium, og prisen for et bur er cirka  995 kroner for Medium og 1259 kroner for Intermedium. Man får kjøpt Varikennel hos felleskjøpet og diverse dyrebutikker.

Godkjent til flytransport i lasterom.

BILBUR

Hunden skal være sikret i bur under transport/bilkjøring. Har man et sammenleggbart bur eller flybur kan disse brukes. Men kjører man ofte med hunden i bil kan det være aktuelt å anskaffe seg et bilbur slik at man slipper å bære buret ut og inn av bilen. Dessuten er bilburene kollisjonstetet og er svært robust og sikkert. Vi anbefaler Herkules /4Pets Proline bilbur. Burene kommer i flere størrelser, tilpasset ulike bilmodeller og flere prisklasser. Vi har et dobbelt bur til våre hunder, men man får også enkelt bur. Priser fra 3490 kr.

Bla Morene, Felleskjøpet og Norsktilhengersenter.no selger Herkules bur.

Seng/tepper/korg

Gjennom årene har vi prøvd de fleste type kurver, tepper og senger- men beaglene er eksperter i ødelegge og lage hull på selv de mest holdbare produkter. Og når man har kommet hjem til "snøstorm" i juli eller et rom dekket med isoporkuler mange ganger ser man seg lei. I flere år brukte vi "pelstepper" fra Kid Interiør, men så ble Hawana alvorlig syk etter å ha tygget på et slikt teppe og nesten døde- så det sluttet vi med. (Du kan lese mer om det HER) I dag bruker vi Kuranda senger til alle våre hunder- de er dyre i innkjøp men man får ikke bedre produkt til hundene, og vi bruker VetBed fleece tepper i burene.

Inntil valpen blir eldre hadde jeg investert i et VetBed fleeceteppe til å legge i buret. Det er mange flotte kurver og senger å få kjøpt men små valpetenner liker å tygge på ting og de blir fort ødelagt.

VETBED FLEECE

VetBed fleece tepper kan vaskes på 60 grader og er svært holdbare. Vi har hatt våre i flere år. De fås med og uten antiskli på baksiden. De kommer i flere farger og mønster. Suger opp fuktighet.  Man får kjøpt dem på flere dyrebutikker- blant annet HundiHuset, og på NKK utstillingene. De selges i metersvis og koster cirka 299 kr pr meter.

KURANDA HUNDESENG

Dersom du ønsker å kjøpe en seng i tillegg til hundeburet anbefaler jeg å kjøpe Kuranda hundeseng. Den leveres med 1 års tyggegaranti og er ekstremt holdbar. Jeg har skrevet mer om Kuranda hundesenger HER

Sengene er dyre i innkjøp men verdt det da du vil ha sengen i mangfoldige år. Pris for en small seng til beagler er 900 kr. Man får kjøpt sengene blant annet på HundiHuset og på www.kuranda.eu.

Mat og Vannskål

INNESKÅLER TIL MAT OG VANN:

Jeg anbefaler å anskaffen to skåler- en til mat og en til vann. Det finnes et utallig antall type skåler å velge mellom, og i ulike prisklasser. Vi foretrekker skåler i stål/metall da disse ikke blir ødelagte og varer i åresvis. Skåler i plastikk blir gjerne offer for små valpetenner.

Størrelse på skål som brukes til vann- det er lurt å ta en skål som rommer litt vann. De jeg bruker til mine tar 1-1,5 liter vann.

Skål til mat trenger ikke være så stor som skålen til vann.
 

UTESKÅLER TIL MAT OG VANN:

Dersom hunden skal stå i hundegård på dagtid må den ha tilgang til vann, og vi kan anbefale skålene fra KK Import. Disse klarer ikke hundene å velte og det er enkelt å fore hundene gjennom lukene.

Pris for en enkel skål med veggfeste er 360 kr og for en dobbelskål med veggfeste er 525 kr.

Her bur du velge skåler som rommer en del vann- våre skåler ute rommer 3 liter- og om sommeren så fylles disse daglig med rent vann.

Koppel og halsbånd

KOPPEL

Koppel er greit-uansett type, lengde og farge. Hunden må lære seg å gå i bånd og man kan like godt begynne med det fra de er valper. Jeg foretrekker kortere koppel, men det er en smaksak. Det viktigste er at koppelet er så solid at du ikke behøver å bekymre deg for at det går i stykker om hunden drar. De kommer i lær, tøy, plastik, tau, kjetting etc, i alle regnbuens farger og i ulike prisklasser.

Størrelse jeg anbefaler er 1,5 meter. Man trenger ikke noe lengre koppel.

HALSBÅND

Det finnes ulike typer halsbånd: Helstrup, halvstrup, justerbare osv. og de kommer i lær. tøy, tau, kjetting o.l.
På en valp anbefaler jeg justerbare halsbånd. De kan man ha lengre og justere ettersom valper blir større. Når den er voksen (1 år ) kan man heller kjøpe et annet halsbånd av den typen man ønsker. (Til voksne hunder anbefaler jeg halvstrup halsbånd)
I likhet med koppel kommer de i alle prisklasser, men det viktigste er at halsbåndet er solid og holder til sitt bruk.
 

Jeg får ofte spørsmål om hvor stort båndet skal være til valpen når den hentes. På bildet viser et bånd som passer på en valp når den er 8 uker- båndet er da 25 cm langt. 

Hundemat

HUNDEMAT
Man får med hundemat til de første dagene- vi sender med valpepakker fra Royal Canin med valpefor. Vi forer hundene våre på Vom og Hundemat, men dette er et våtfor og jeg vil ikke anbefale foret om man bare har en hund da det krever tilrettelegging (Må oppbevares i kjøleskap, lagres i fryseboks osv). Tørrfor av typen Royal Canine, Hills, Eukanuba etc er kvalitetsfor og anbefales. Jeg har ingen sterk mening om hvilket for man bør fore på, men fraråder å fore på "butikk for" som Pedigree, First Price etc da man vil merke dette på pelsen (hunden røyter mer) og mengde avføring selv om tester tilsier at det er like godt som kvalitetsfor.

Royal Canine, Hills, Eukanuba med flere har fordelskort der man får rabatt eller gratis for ved oppnådd kjøpt kvantum. Større varekjeder som Plantasjen og diverse dyrebutikker har kampanjer på for. Kostnaden for en sekk med Royal Canin valpefor medium er cirka 900 kr.
 

Forsikring

FORSIKRING Målet vårt er alltid å avle friske og raske beagler som blir til stor gleder for deres familier gjennom livet. Men noen ganger så dukker det opp ting man ikke var forberedt på- enten skader eller skjulte feil. Derfor anbefaler vi alltid at man forsikrer valpen. Det finnes mange forsikringsselskap- men vi anbefaler at valpen forsikres i Agria.
 
Alle valpene blir forhåndsregistrert i Norske Kennelklub når de er 5 uker gamle, og med forhåndsregistreringen følger en forsikring i Agria som gjelder fra valpene er fem uker til de er leveringsklare- dog ikke lengre enn til de er 12 uker gamle.
 
Det anbefales at man tegner en forsikring på valpen fra og med den dagen man henter den. Dersom man tegner forsikring i Agria på valpen så unngår man karenstiden på 20 dager som man vanligvis får når man tegner forsikring. Med Agria så vet man at valpene er forsikret fra den dagen den hentes. Velger man å forsikre valpen i andre selskap så må man bære risikoen selv i tiden valpen ikke er forsikret.

En veterinær forsikring på valp koster cirka 1500-2500 kr pr år- og ønsker man en livsforsikring koster det omtrent tilsvarende pr år. Mer informasjon om forsikring i Agria finner du HER

Annet greit utstyr

FURMINATOR
Beaglen skifter pels to ganger pr år, og jeg anbefaler å investere i en furminator børst. På den måten får man fjernet det meste av underullen og unngår røyting i lange perioder. Når jeg børste en av beaglene kan jeg fylle en halv bærepose med hår.

Furminator er dyr i innkjøp, men er en av de tingene jeg ikke kan unnvære. Verdt hver krone. Man får Furminator billigere om man kjøper den på Ebay eller fra utlandet. Pris på mediumstørrelse er cirka 585 kr .
 

TØRRFISK

Små valpetenner klør og det kan være greit å ha en pakke med tørrfisk på lur. Det gir valpen noen å jobbe med en stund og de liker dem veldig godt. Som med alt annet- for mye av noe er ikke godt. De blir lei av dem om de har jevnlig tilgang til dem.

Tørrfisk får man kjøpt i dagligvarebutikker og på dyrebutikker. En pose med Smart Tørrfisk koster 115 kr.

KLIKKER

Klikkertrening kan anbefales på det varmeste. Prinsippet er enkelt- man "klikker" (trykker på klikkeren og den lager en lyd) og belønner den adferden man ønsker. For eksempel man ønsker å lære hunden å sitte. Når valpen skal til å sette seg, klikker man og gir god bit. Det kreves få repitisjoner før valper skjønner at om den setter seg får den godbit. Det viktigste prinsippet med klikkertrening er at man alltid belønner- uansett om man har klikket for sent. Jeg har hatt stor nytte av klikkertrening i utstillingstrening med å lære hunden å stå, stille seg opp etc. Det finnes masse bøker om klikker trening. En klikker koster cirka 10 kr og fås kjøpt i dyrebutikker.

 
  • Bur
  • Fleeceteppe
  • Vann og Matskål
  • Koppel og halsbånd
  • Hundemat
  • Furminator
  • Forsikring